فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 52 (پاییز 1401)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 52 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهار راوندی، کیهان برزگر*، علیرضا ازغندی صفحات 1-15
    ایران، پس از چین، پرهمسایه ترین کشوردنیا است، امادرسال های اخیر با کمترین تعامل اقتصادی با این کشورها، از مزایای آن، در سایه سنگین و میراث گفتمان واگرایی با بیشتر کشورهای همسایه محروم مانده است. ماهیت سیاست خارجی تک بعدی ایران پساانقلابی در بعد سیاست همسایگی از آن جهت مورد انتقاد است که به ناکامیها و نومیدی ها در مناسبات فرامرزی کشور افزوده است؛ به ویژه آنکه، توسعه را از دسترس دور کرده است. پرسش اصلی این پژوهش آن است که در شرایط حساس کنونی، کدام راهبرد جامع را برای سیاست همسایگی ایران می توان تدوین نمود. این پژوهش با این فرض که در سطوح جغرافیای سیاست خارجی لازم است با انتخاب سطح همسایگی از میان سطوح چهارگانه جغرافیایی(همسایه، منطقه، فرامنطقه، بین الملل) سیاست خارجی را از نو بنیان نهاد، به بازآفرینی مفاهیم سیاست همسایگی اقدام نموده است.چارچوب نظری پژوهش بر اساس مفاهیم سیاست همسایگی شامل مفاهیم جغرافیایی و سیاسی توسط خود پژوهشگر تدوین شده است.این پژوهش بر مبنای روش تحلیل راهبردی مرحله ای با اتکا بر مدیریت راهبردی دیوید استوار است. الگوی راهبردی سیاست همسایگی برای ج.ا ایران از عوامل زیر تاثیر می گیرد: منابع و راهنمای استخراج راهبرد، تلفیق منابع در طراحی الگویی برای سیاست همسایگی، تبیین شاخص های راهبردی سیاست همسایگی
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، سیاست همسایگی، چندهمسایگی، سیاست خارجی، واگرایی، همگرایی
  • محمد نصیرزاده*، فریده محمدعلی پور صفحات 16-25
    حقوق شهروندی ترکیب حقوق و وظایف افراد در قبال یکدیگر، جامعه و دولت است و با قانون از آن حمایت می شود. برخورداری از این حقوق درحالی است که در مواردی همانند تهدید علیه امنیت ملی دولت ها می توانند با رعایت اصولی همانند تناسب و عدم تبعیض محدودیت هایی را بر این حقوق اعمال نمایند. پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر 2001، کشورهای اروپایی یکی از مواردی که با اتکا به آن سعی در تحدید حقوق شهروندی داشته اند مقابله با تروریسم بود. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چگونه مبارزه با تروریسم در اروپا بر امنیت شهروندان تاثیر گذاشته است؟ در پاسخ با اتکا به نظریه وضعیت استثناء آگامبن این فرضیه با استفاده از روش پژوهش تبیینی بررسی شده است که مبارزه با تروریسم در اروپا از طریق اتخاذ سیاست های کیفری پیشگیرانه و تعرض به حقوق شهروندان موجب کاهش امنیت آن ها گردیده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که در وضعیت استثناء، تامین امنیت از طریق اقدامات پیش دستانه، در عمل، سبب نادیده گرفتن بسیاری از حقوق و آزادی های اساسی افراد و گروه های اقلیت از جمله مسلمانان در اروپا شده است.
    کلیدواژگان: مبارزه با تروریسم، حقوق شهروندی، امنیت شهروندان، وضعیت استثناء، اروپا
  • حمید شایان پور* صفحات 27-38

     روابط راهبردی ایران و سوریه علی رغم فرازوفرودهای کم سابقه ای که طی سالیان اخیر تجربه کرده است، نمونه ای تام عیار از ناگسستنی ترین روابط دوجانبه در محیط امنیتی غرب آسیا تلقی می گرددکه در فضای پسا بحران به منظور تحکیم دستاوردهای به دست آمده نیازمند نقش آفرینی، مدیریت و مهندسی ویژه تر نسبت به قبل است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل سیاست خارجی ج.ا.ایران در سوریه در دوره پسا داعش این پرسش را مطرح کرده است که «الزامات رفتاری ایران برای مدیریت سوریه پسا بحران چگونه ارزیابی می گردد؟» با استفاده از روش مطالعه توصیفی و کتابخانه ای و به عنوان پاسخی احتمالی، پژوهش حاضر به جهت ارایه راهبردی بهینه بر مبنای مدیریت تحولات داخلی سوریه پس از اتمام بحران این فرضیه را مطرح می کند که به رغم کامیابی جمهوری اسلامی ایران در ممانعت از سقوط نظام سیاسی تحت هدایت «بشار اسد»، تداوم دستاوردهای سیاسی نظامی به دست آمده نیازمند راهبرد پردازی جامع و مبتنی بر ملاحظات داخلی جامعه سوریه بر اساس علایق و خصایص فرهنگی، مذهبی و ژیوپلیتیکی مشترک است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، مکتب کپنهاگ، رویکرد راهبردی، سوریه، جمهوری اسلامی ایران
  • علیرضا گلچین پور، مهناز گودرزی* صفحات 39-48
    ایران و ترکیه از موقعیت ژیوپلتیکی و ژیواستراتژیکی منحصر به فردی در منطقه برخوردار هستند. بحران سوریه باعث تاثیرپذیری معادلات منطقه ای و روابط کشورهای منطقه از یکدیگر از جمله ایران و ترکیه شد. تحولات سوریه موجب شد چارچوب روابط ایران و ترکیه را به عنوان رسیدن به قدرت منطقه ای تحت تاثیر قرار داده و در آن تغییر ایجاد نماید. بنابراین این سوال اصلی مطرح می شود که تحولات سوریه چه تاثیری بر روابط منطقه ای ایران و ترکیه در راستای تبدیل شدن به قدرت منطقه ای ایجاد نموده است؟ در این مقاله سعی می شود در چارچوب نظریه موازنه قدرت منطقه ای و با استفاده از روش های توصیفی - تحلیلی ابعاد موضوع و سوال فوق بررسی و تجزیه و تحلیل گردد. یافته های پژوهش نشان می دهد تحولات جهان عرب به ویژه تحولات سوریه باعث تشدید رقابت منطقهای ایران و ترکیه، در قالب شکلگیری اتحادها و ایتلاف های منطقهای و فرامنطقهای با محوریت ایران و ترکیه گردید که در یک سوی آن روسیه، ایران، عراق و سوریه و در سوی دیگر ترکیه، عربستان سعودی، قطر و گروه های سلفی قرار داشت. همچنین ناتوانی ترکیه در این مسیر موجب ارتقای جایگاه منطقهای ایران و تعدیل سیاست منطقهای ترکیه شد.
    کلیدواژگان: روابط سیاسی، روابط امنیتی، تحولات سوریه، تحولات منطقه ای، موازنه تهدید
  • سمیه زنگنه، الهه کولائی*، شیوا علیزاده صفحات 49-60

    قدرت نرم روسیه در سال های اخیر توجه بسیاری از پژوهشگران حوزه اوراسیای مرکزی را به خود جلب کرده است. اقدام های انجام شده توسط روسیه برای توسعه روابط با کشورهای آسیای مرکزی به طور معمول قدرت نرم خوانده -می شود. اینکه سیاست قدرت نرم روسیه در آسیای مرکزی چه کاربردی دارد از ابعاد مختلف قابل بررسی است. بنابراین، پرسش اصلی مقاله این است که بهره گیری روسیه از ابزارهای قدرت نرم در آسیای مرکزی چگونه سیاست خارجی کشورهای منطقه را زیر تاثیر قرار داده است؟ فرضیه مقاله این است که بهره گیری روسیه از ابزارهای قدرت نرم به همسویی فکری رهبران آسیای مرکزی با روسیه و همراهی بیشتر آنها با اهداف سیاست خارجی این کشور انجامیده است. در این پژوهش با به کارگیری نظریه واقع گرایی نوکلاسیک و روش پژوهش تبیینی_تحلیلی به تبیین منطق به کارگیری قدرت نرم روسیه در آسیای مرکزی، کارآمدی راهبرد روسیه در منطقه آسیای مرکزی و نیز دلایل و عوامل تعیین کننده قدرت نرم روسیه در منطقه پرداخته شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد ارتباط های شخصی فراملی به عنوان سازوکار اصلی مسکو در جهت تاثیر بر جهت گیری سیاست خارجی کشورهای آسیای مرکزی عمل می کند.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، روسیه، قدرت نرم، سیاست خارجی، واقع گرایی نوکلاسیک
  • سلیمان الماسی، قاسم ترابی*، عباس صالحی صفحات 61-72

    سوال اصلی پژوهش که با هدف شناسایی و تبیین، عوامل هویتی موثر بر مناسبات ایران و امریکا مورد برسی قرار گرفت، اینست که «علل و عوامل هویتی تعارض در روابط ایران و امریکا کدامند.» و در پاسخ به سوال مذکور فرضیه مطرح عبارتست از تضاد و تقابل در هویت خواهی و استقلال طلبی ناشی از فرهنگ ملی و اسلامی ایران از یک سو و هژمونی طلبی با نگاه یک جانبه و نگرش لیبرالیستی آمریکا از سوی دیگر موجب تعارض در روابط دو کشور شده و ایجاد روابط مسالمت آمیز و توام با احترام متقابل را بسیار دشوار کرده است.این مقاله، با بهره گیری از روش تحلیلی - مقایسه ای و در چارچوب نظریه سازه انگاری، تلاش کرده، ضمن کشف و شناسایی عوامل هویتی ایران و امریکا، به بررسی و مقایسه ی عوامل هویتی متناظر و درعین حال متضاد، دو کشور بپردازد که نتیجه کلی آن عبارت است از اینکه: این رویکرد به دلیل معنا محوری و توجه به هنجارها و انگاره های هویتی، از ظرفیت خوبی برای فهم و درک موضع جمهوری اسلامی ایران در مقابل امریکا برخوردار است.واژه های کلیدی: عوامل هویتی، تعارض، هویت، ایران، امریکا

    کلیدواژگان: عوامل هویتی، تعارض، هویت، ایران، امریکا
|
  • Zohreh Khaki Ravandi, Kayhan Barzegar *, Alireza Azghandi Pages 1-15
    Second to China, Iran has the most number of neighboring countries in the world; despite the fact, in the recent years, having the lowest levels of economic interaction with its neighboring countries, Iran has lost this advantage under the heavy shadow and legacy of using a discourse of divergence in its relationships with most of them. The single-dimensional nature of the post-revolution foreign policy of Iran in its neighborhood policy is criticized as resulting in more failures and hopelessness in its cross-border relationships, and, more importantly, making the development of the country out of reach. The main question of the present research is that, “in the sensitive circumstances of today, what a universal approach to Iran´s neighborhood policy can be developed. By assuming that on the geographical levels of foreign policy, it is of necessity to reconstruct foreign policy by choosing from four geographical levels (neighborhood, regional, cross-regional, and international), the present research attempted to recreate the concepts of neighborhood policy. The theoretical framework of the research was developed by the researcher based on the concepts in neighborhood policy including geographical and political concepts.Relying on David's Strategic Management, the present research is based on the method of step by.
    Keywords: strategic model, Neighborhood Policy, Multi-Eeighborhood, Foreign policy, Divergence, convergence
  • Mohammad Nassirzadeh نصیرزاده *, Farideh Mohammad Alipour Pages 16-25
    Citizenship rights are a combination of duties and responsibilities of society members towards one another, society and state. In cases such as threats to national security, governments may serve these threats as a ground for restrictions on these rights. In enforcing this restriction States must adhere to legislative principles such as proportionality and non-discrimination. After the 9/11 terrorist attacks, the European countries have tried to restrict civil rights. The main question is how fighting terrorism has affected Citizenship rights in Europe? Using the explanatory method and with the aim of enriching the research literature on the current situation of civil rights in the light of the anti-terrorist policies of European countries, the results of the study show that in the State of Exception, the provision of security through preventive use of criminal justice in reality, results in ignoring many of the fundamental rights and freedom of individuals and minority groupsIncluding Muslims.
    Keywords: Combating Terrorism, Citizenship Rights, Citizen Security, State of Exception, Europe
  • Hamid Shayanpour * Pages 27-38

    Despite the unprecedented ups and downs experienced by Iran and Syria in recent years, the strategic relations between Iran and Syria are considered to be a perfect example of the most unbreakable bilateral relations in the security environment of West Asia, which in the post-crisis environment requires more special role-playing, management and engineering than before in order to consolidate the achievements. . The current research aims to investigate and analyze the foreign policy of the Republic of Iran in Syria in the post-ISIS era, and has raised the question, "How are Iran's behavioral requirements for the post-crisis management of Syria evaluated?" Using the method of descriptive and library study and as a possible answer, the present research proposes the hypothesis that despite the success of the Islamic Republic of Iran in preventing the fall of the political system under the guidance of " Bashar Assad", the continuation of the obtained political-military achievements requires a comprehensive strategy based on the internal considerations of the Syrian society based on common cultural, religious and geopolitical interests and characteristics.

    Keywords: crisis management, Copenhagen School, Strategic Approach, Syria, Islamic Republic of Iran
  • Alireza Golchinpoor, Mahnaz Goodarzi * Pages 39-48
    Iran and Turkey have a unique geopolitical and geostrategic position in the region. The Syrian crisis affected the regional equations and the relations of the countries of the region, including Iran and Turkey. The developments in Syria affected and changed the framework of relations between Iran and Turkey as a regional power. Therefore, the main question is raised, what effect have the developments in Syria had on the regional relations between Iran and Turkey in order to become a regional power? In this article, it is tried to investigate and analyze the dimensions of the above issue and question in the framework of regional power balance theory and using descriptive-analytical methods. The findings of the current research show that the developments in the Arab world, especially the developments in Syria, have intensified the regional competition between Iran and Turkey, in the form of the formation of regional and trans-regional alliances and alliances with the environment of Iran and Syria, Syria and Russia, which in one On the other side of Turkey, Saudi Arabia, Qatar and Salafi groups were located. Also, Turkey's inability in this direction led to the promotion of Iran's regional position and the modification of Turkey's regional policy.
    Keywords: political relations, security relations, developments in Syria, regional developments, Threat Balance
  • Somaye Zangeneh, ELAHEH KOOLAEE *, Shiva Alizadeh Pages 49-60

    In recent years, Russia's soft power has attracted the attention of many Central Eurasian researchers. Actions taken by Russia to develop relations with Central Asian countries are usually called soft power. The using Russia's soft power policy in Central Asia can be examined from different dimensions. Therefore, the article's central question is how Russia's use of soft power tools in Central Asia has influenced the foreign policy of the countries in the region. The hypothesis of the article is that Russia's use of soft power tools has led to the intellectual alignment of Central Asian leaders with Russia and their greater cooperation with the country's foreign policy goals. In this research, by using the theory of neoclassical realism and explanatory-analytical research method, the logic of using Russia's soft power in Central Asia, the efficiency of Russia's strategy in the Central Asia region, and the reasons and factors that determine Russia's soft power in the region have been discussed. It is the findings of this research show that transnational personal relations act as Moscow's main mechanism to influence the direction of the foreign policy of Central Asian countries.

    Keywords: Central Asia, Russia, Soft power, Foreign policy, Neoclassical Realism
  • Solaiman Almasi, Ghasem Torabi *, Abas Salehy Pages 61-72

    The main question of the research, which was investigated with the aim of identifying and explaining identity factors affecting Iran-US relations, is "what are the causes and identity factors of conflict in Iran-US relations." And in response to the mentioned question, the proposed hypothesis is that the contradiction and opposition in the desire for identity and independence caused by Iran's national and Islamic culture on the one hand and hegemonic with a one-sided view and the liberal attitude of the United States, on the other hand, have caused conflict in the relations between the two countries and created It has made peaceful relations with mutual respect very difficult.This article, using the analytical-comparative method and within the framework of constructivist theory, tried to explore and identify the identity factors of Iran and America, investigate and compare the corresponding and at the same time opposite identity factors of the two countries, and the general result of which is That: this approach has a good capacity to understand the position of the Islamic Republic of Iran vis. a. vis America due to its meaning-oriented approach and attention to norms and identity concepts.Keywords: identity factors, conflict,. identity, Iran, America

    Keywords: identity factors, conflict, identity, iran, America